DODIR ISCJELJENJA - Put holističkog iscjeljenja

Ankica Jagnjić – Obiteljske konstelacije

Naša nesposobnost da riješimo svoje životne probleme ponekad je povezana s događajem predaka ili obiteljskim ponavljajućim obrascem koji nikada nije razriješen, osobom, odnosom, emocijom ili događajem koji je isključen ili zatajen. Konstelacije dovode te osobe, odnose, emocije. događaje i ponavljajuće obrasce na površinu svijesti gdje ih se, uz poštovanje, zacjeljuje i otvora protok vitalnosti i blagoslova u sadašnjem vremenu.

Većina obitelji bori se s nasljeđem predaka, s posljedicama nekog oblika ranjavanja i trauma, u sadašnjem trenutku nevidljivim uzrocima ali sa raznolikim i razornim posljedicama. Bez pozornosti i iscjeljivanja, rane predaka na različite načine pojavljuju se u životima i kroz više generacija. Ako mi nismo dovoljno mirni znatiželjni da bismo ih primijetili i prihvatili, mogu zasjeniti ali i obojiti sadašnjost i budućnost.

Prava priroda našeg nasljeđa je ono što ostavljamo iza sebe, a sa čime se nismo dovoljno bavili u ovom životu. Isto tako, i mi i naša djeca nosimo naslijeđene rane predaka naprijed – one ne nestaju same od sebe. Dječak naslijedi majčinu depresiju, zanemarena djevojka nema dobar plan kako postati majka, žrtva obiteljskog nasilja bjesni u izmaglici bijesa alkoholom ili ovisnosti, uspjeh nam uvijek za dlaku izmiče, opet i opet i opet partnerski odnosi završavaju na isti, razočaravajući način. Štoviše, obrasci ponašanja, emocija i sudbina ponavljaju se kroz cijelo obiteljsko stablo.

Kada napokon prepoznamo gravitacijsku privlačnost prošlosti, možda se možemo osjećati nedovoljno moćni i snažni da se odmaknemo od tog utjecaja tajnovite prirode obiteljske svijesti i povijesti ali i društvenog uvjetovanja. Naši običaji ne podupiru otkrivanje obiteljskih događaja koji su utisnuti u našu temeljnu psihologiju, tajne se čine pogodnije od pogleda u centar boli. 

Zanemarivanje i zataškavanje naših naslijeđenih rana ujedno je i siguran gubitak pozitivnog koje su naši preci razvili kao rezultati njihove borbe – njihova snaga, vještina, hrabrost, kreativnost, buntovnost, otpornost, radost, zajedništvo i poštenje; i prakse, rituali i vjerovanja koja su im pomogla da osmisle život. Ovi pozitivni utjecaji jednako su važni za naše zdravlje i trebaju biti sakupljeni i integrirani, baš kao i tragični dijelovi naše baštine.

Naše pravo nasljeđe je i teret i snaga koju donosimo iz prošlosti i koju prosljeđujemo dalje. Prihvaćanje svih i svega što pripada i što nam naša obitelj daje u nasljeđe, otvara našu budućnost i sve postaje moguće.

Obiteljske konstelacije je metoda izvedena iz moćne Zulu prakse koju je na zapad prenio i modificirao njemački psihoterapeut Bert Hellinger.

Neki bi mogli smatrati da je ta metoda čudna (što na prvi pogled i je), ali je moćna  i omogućuje mijenjanje, rješavanje i zacjeljivanje životnih problema, transformiranje nasljeđa u kreativnost i energiju.

Metodu se najčešće koristi u grupi ali i kroz individualni rad.

Napomena: naslovna slika fraktala je simbolički prikaz obiteljskih odnosa. Name, fraktali su naizgled slučajne, ponavljajuće strukture. Fraktal je sličan svakom svom dijelu, svaki dio sliči većem oblika kojem pripada. Isto tako, u svakom od nas živi cijela naša obitelj, a naša obitelj je uvećana kompozicija slika svih svojih članova. Više o fraktalima: https://hr.wikipedia.org/wiki/Fraktal